Rola farb higienicznych w przemysle spożywczym
Utrzymanie czystości w zakładach przemysłu spożywczego ma podstawowe znaczenie dla zachowania wysokich standardów produkcji i jakości wytwarzanych produktów. Poziom czystości i higieny ogólnej zakładu ma ogromny wpływ na jakość wytwarzanych produktów oraz na bezpieczeństwo produkowanej czy też przechowywanej żywności. Podstawą higieny w zakładach przetwórstwa spożywczego są procesy mycia i dezynfekcji urządzeń produkcyjnych, narzędzi oraz w szczególności pomieszczeń. Na powierzchni ścian i sufitów pozostałości po bieżącej produkcji, nagromadzony brud, oraz duża wilgotność stanowią doskonałe warunki dla rozwoju grzybów i pleśni.
Musimy pamiętać, że zanieczyszczenie żywności grzybami i pleśnią powoduje jej nieprzydatność do spożycia. W konsekwencji może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, wysokich odszkodowań, lub nawet zamknięcia zakładu.
Ze szkodliwym działaniem metabolitów grzybowych ludzkość zmaga się od wieków. Od dawna znane były przypadki zatruć ludzi i zwierząt powodowane spożyciem zapleśniałej żywności czy pasz. Przykładem toksycznego działania metabolitów grzybów na zwierzęta gospodarskie były masowe padnięcia indyków (turkey x disease) na farmach drobiowych w Anglii w 1960 r. Sprawcą była aflatoksyna – substancja wytwarzana przez grzyby Aspergillus flavus. [B. Miklaszewska ,J. Grajewski Patogenne i alergogenne grzyby pleśniowe w otoczeniu człowieka. Alergia, 2: 45-50, 2005]
Znane dotychczas farby higieniczne przeznaczone do zwalczania bakterii, grzybów i pleśni zawierają różne organiczne fungicydy np. triklosan, fenol lub też sole srebra albo samo srebro w formie nanocząsteczek. Substancje te nie tylko ograniczają rozwój szkodliwych mikroorganizmów, ale także stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska. Wadami tych substancji jest przede wszystkim ich mutagenność, oraz zagrożenia środowiskowe, co skłania do ich wycofywania z powszechnego użycia. Żadna z dotychczas dostępnych na rynku farb nie nadaje się do wykonania nawierzchni w obiektach zainfekowanych pleśnią i grzybami.
Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zgodnie z art.11 ust.1 pkt.4 ustawy z dn. 13 września 2002 r. o produktach biobójczych (Dz. U. z 2015 r. poz, 242) od dania 15 maja 2015 uchylił pozwolenie na obrót produktami biobójczymi zawierającymi Triklosan ( nr CAS:3380-34-5) – do tej pory uznawanych za najskuteczniejsze produkty higieniczne.
W Polsce obok przepisów krajowych z zakresu bezpieczeństwa żywności, stosuje się wprost rozporządzenia organów ustawodawczych UE. Niemalże co roku wydawane są kolejne rozporządzenia regulujące różne aspekty prawa żywnościowego.
Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące zakładów i ich wyposażenia oraz zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi określają przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1). Art. 5 ww. rozporządzenia nakłada na przedsiębiorców produkujących i wprowadzających do obrotu żywność obowiązek wdrożenia i stosowania procedury opartej na zasadach systemu HACCP. Wszystkie wymienione wyżej przepisy obligują zakłady przetwórstwa żywności do zachowania najwyższych możliwych standardów higienicznych. Aby sprostać wysokim wymaganiom czystości, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i przetwórstwem powinny być wyposażone w odpowiednie środki pozwalające na skuteczną konserwację powierzchni narażonych na ataki grzybów i pleśni.
Firma Alcor z Opola wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów wprowadzając na rynek nowoczesną, biokontrolną farbę, która zapewnia doskonałą ochronę przed grzybami i pleśnią nawet w najbardziej wymagających warunkach przemysłowych. Farba GALVI oparta na mikoogniwach galwanicznych miedzi i cynku stanowi wyzwanie technologiczne i rynkowe dla monokultury farb higienicznych opartych na srebrze.
Proponowana przez firmę Alcor farba higieniczna GALVI spełnia warunki bezpieczeństwa zgodnie z Dyrektywą REACH i Biocide Products Regulation (EU) No 528/2012, nie zawiera żadnych biocydów organicznych. Jest w pełni bezpieczna i ekologiczna jednocześnie zapewniając skuteczną ochronę przed grzybami i pleśnią.
GALVI to wysokiej klasy, bezpieczna farba o doskonałej sile krycia, którą można stosować również w obiektach nie zainfekowanych grzybami i pleśnią. Po zmieszaniu ze specjalnym dodatkiem biokontrolnym umieszczonym na puszce staje się farbą higieniczną o silnych właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwpleśniowych.
Swoją ofertę kierujemy przede wszystkim do:
– Zakładów przetwórstwa mięsnego
– Magazynów żywnościowych
– Stołówek
– Kuchni
– Mleczarni
– Browarów
– Piekarni
– Szpitali
oraz wszystkich innych obiektów, gdzie konieczne jest utrzymanie wysokich standardów higienicznych. Wprowadzenie nowoczesnych oraz innowacyjnych metod ochrony ścian i sufitów przed grzybami i pleśnią nie tylko umożliwia utrzymanie czystości na najwyższym poziome, ale przyczynia się również do obniżenia kosztów działalności każdego przedsiębiorstwa.
Dowiedz się więcej o projekcie GALVI
Zapytaj o produkt:
tel: 77 455 74 77, 77 457 98 56
e-mail: sklep@alcor.pl